Založ si blog

Nebezpečné výrobky, ktoré máme bežne doma

Boli ste niekedy na stránkach Slovenskej obchodnej inšpekcie? Vlastne to, čo mňa osobne zaujalo je sekcia Nebezpečné výrobky – Národný trh SR. Obchodná inšpekcia tu zverejňuje informácie o produktoch, ktoré môžu zásadným spôsobom poškodiť zdravie. Zrejme sa netreba pýtať, odkiaľ väčšina týchto výrobkov pochádza. Uhádnete však, aké výrobky sú najčastejšie vyhodnotené ako nebezpečné?

Najnebezpečnejšie výrobky

Zistenie, čo sú najnebezpečnejšie výrobky ma úplne ochromilo – boli to hračky! Áno, predmety pre deti sú najčastejšie uvádzané, ako nebezpečné a najčastejšia príčina: Druh nebezpečnosti: chemické riziko – poškodenia zdravia. Toto chemické riziko je podľa SOI väčšinou spojené s obsahom nadlimitného množstva ftalátov.

Škodlivé ftaláty

Trochu som pátrala a naštudovala som si, čo vlastne ftaláty sú a akým spôsobom nám škodia. Ftaláty sú plastifikátory, pridávajú sa do PVC výrobkov, aby boli pružné a ohybné. Tých ftalátov je asi 40, ale podľa zistení najnebezpečnejší a samozrejme aj najbežnejší je DEHP , teda di-2-ethylhexylftalát, ktorý poškodzuje obličky, pečeň, pľúca, zrážanlivosť krvi, imunitný systém a aj testikulárne bunky. Znamená to, že keď sú chlapci vystavení kontaktu s týmto ftalátom, môžu mať v neskoršom veku vážne problémy s produkciou spermií, a teda aj s plodnosťou.

Tento ftalát je prítomný predovšetkým v linoleách, hračkách, plastových fľašiach a vo veľkej miere aj v zdravotníckych potrebách. Do tela nám preniká najčastejšie cez pokožku, ale aj priamou konzumáciou. DEHP sa rozpúšťa v tukoch, a tak keď si kúpime mäso, maslo, olej či syr balený v plastovou obale, s vysokou pravdepodobnosťou si na tomto ftaláte pochutíme.

Ftalátom sa dá pri výrobe vyhnúť

Tých škodlivín, ktoré okolo nás lietajú je neskutočne veľa, ale podľa dostupných informácií sa dá aspoň obsah ftalátov významne obmedziť. Napríklad som sa dočítala o takomto testovaní penových kobercov pre deti: „Bezpečnosť hračiek dokazujú testy v overených laboratóriách IDS / SGS / TUV v súlade s EN 71, CPSC a s ASTM. Hračky sú testované aj na prítomnosť ftalátov, kadmia, formaldehydov a formamidov, takže zdravotná neškodnosť výrobkov Lee Chyun je na prvom mieste.“

(zdroj: http://www.mackoviahracky.sk/vyrobca/lee-chyun/)

Penové puzzle

Penové puzzle

Čaj nie, ftalát áno!

Čo tým celým chcem povedať? Som neskutočne rozhorčená z toho, aké s prepáčením za výraz, svinstvá sa pchajú do tak citlivých vecí, ako sú detské hračky. Na jednej strane počúvame, ako nesmú maminy jesť skoro žiadne ovocie a zeleninu, lebo jedno nafukuje, druhé je striekané, tretie niečo odoberá (zaujímavé ale je, že chemicky pripravené farmako-doplnky sú odporúčané)… No a na druhej strane, pichneme dieťaťu do pusy fľašku s obsahom ftalátov, ktorou mu zničíme celý systém.

Pri hračkách asi platí, že nekupujme to najlacnejšie, lebo na to doplatí to najcennejšie, čo v živote máme – dieťa. Radšej sa vyhnúť hračkám „Made in China“, uprednostniť overených výrobcov a lepšie kúpiť jednu poriadnu a zdravotne bezpečnú hračku ako osem škodlivých! Možno je lepšie pri niektorých hračkách zvoliť drevenú klasiku, aj tu si však treba dávať pozor, aby boli použité farby a laky zdravotne neškodné.

Najsmutnejšie na celej veci je, že napríklad na čajoch, ktoré boli tisícročia používané ako efektné lieky, sa nesmú nachádzať informácie o účinkoch, pretože nie sú laboratórne overené. Avšak prvky, ktoré majú laboratórne overenú škodlivosť, zakázané nie sú! Kde to sme?!

Drevená didaktická kocka

Drevená didaktická kocka

Zdroj obrázkov: http://www.mackoviahracky.sk/

Zoznam nebezpečných výrobkov si môžete pozrieť na stránkach SOI.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 3110x
Priemerná čítanosť článkov: 3110x

Autor blogu

Kategórie

Archív